09
اکتبر

فیلترینگ و نحوه رفع آن

فیلترینگ چیست؟

فیلترینگ و نحوه رفع آن:فیلترینگ یا فیلتر کردن سایت یا شبکه های اجتماعی عبارت است از سانسور یا محدود کردن دسترسی به محتواهای موجود در اینترنت و وب که مشاهده آن از سئوی مسئولان یک کشور برای کاربر و یا مصالح کشور نامناسب تشخیص داده میشود.

حال این محتوا ممکن است سیاسی، غیر اخلاقی، اجتماعی، بزهکاری، کلاهبرداری، تحریک کننده احساسات و عواطف، تحریک به اغتشاش و آشوب، مذهبی و در برخی کشورها ممکن است شامل بیان حقایق و روشنگری باشد که از سوی حکومت آن کشور فیلتر شده باشد.

کارگروه محتوای مجرمانه به مشخص کردن مصادیق دقیق فیلترینگ و صدور حکم آن میپردازد اما عملیات فیلترکردن اینترنت و یا سایت ها توسط ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) انجام میگردد.

سایت ها بر چه اساسی در این لیست سیاه فیلترینگ قرار میگیرند؟ 

فیلترینگ و نحوه رفع آن: آدرس آ‌ی پی (IP Address) و کلمات کلیدی (Keywords) است و درخواست کاربر در بین این لیست جستجو می شود.

در ادامه اگر هیچ یک از اجزای این لیست سیاه یعنی آدرس‌ سایت فیلتر شده، آی پی فیلتر شده و کلمه کلیدی فیلتر شده در درخواست ارسالی کاربر نباشد، این درخواست به سرور هدف ارسال و در نتیجه سایت برای شما نمایش داده می شود.

چنانچه درخواست ارسالی کاربر در لیست فیلترینگ باشد، از ارسال آن به سرور سایت مورد نظر جلوگیری و به جای آن به سایت «پیوندها» هدایت خواهد شد.

لیست سیاه و لیست سفید

لیست سیاه: شامل آدرس مجموعه سایت‌هایی است که دسترسی به آن‌ها مجاز نمی‌باشد. گاهی هم از کلمات کلیدی استفاده می‌شود به طوری که اگر در سایت مورد درخواست این کلمات وجود داشته باشد، بلوک می‌شود.
لیست سفید: شامل آدرس مجموعه سایت‌هایی است که دسترسی به آنها مجاز می‌باشد. در سازمان‌هایی استفاده می‌شود که می‌خواهند کارمندانشان فقط به تعداد معدودی سایت دسترسی داشته باشند.

فیلترینگ ازطریق DNS

سرویس DNS نام هر دامنه (Domain) را به IP آدرس متناظرش ترجمه می‌کند. آدرس سروری که سرویس DNS را ارائه می‌دهد، به طور اتوماتیک و در هنگام برقراری اتصال به اینترنت از طریق ISP در اختیار کامپیوتر شما گذاشته می‌شود. اگر این سرور DNS، سانسور کننده باشد، کلیه درخواست‌ها برای سایت‌های غیرمجاز را بی پاسخ می‌گذارد.

 فیلترینگ به وسیله پروکسی

در این روش ISP دسترسی مستقیم به اینترنت را محدود کرده و شما را ملزم به استفاده از پروکسی می‌کند. باید در تنظیمات مرورگر، آدرس پروکسی سروری را که ISP داده را وارد کنید. کلیه درخواست‌ها به پروکسی فرستاده می‌شود و در صورت مجاز بودن درخواست، پروکسی آن را از اینترنت گرفته و برایتان ارسال می‌کند.

فیلترکردن به کمک مسیریاب ها

در قسمت انتهایی شبکه (Gateway)، مسیریاب طوری تنظیم می‌شود که ترافیک خروجی شبکه را به سمت یک سیستم خاص(!) منحرف کند؛ کلیه درخواست‌ها از این سیستم عبور داده می‌شوند و در صورت وجود سایت‌های غیر مجاز، جریان اطلاعات بلوک می‌شود.

فیلترینگ به کمک مسدود کردن پورتها

پورتها مانند درهایی هستند که سرور از طریق آنها سرویس هایش را ارائه میدهد. اگر پورتی بلوک شود، تمام سرویس‌هایی که از طریق آن پورت ارائه می‌گردد، غیر قابل دسترس می‌باشد. بیشتر پورتهای ۸۰، ۳۱۲۸، ۸۰۸۰ مسدود می‌شوند، زیرا پورت‌های متداول برای پروکسیها هستند.

فیلترینگ معکوس

فیلترینگ و نحوه رفع آن: موارد ذکر شده، فیلترینگ از مبداء بود که بنا به سیاست های داخلی کشورِ کاربر و از سوی آن اعمال میشد. اما نوع دیگری از فیلتر سایت و اینترنت به نام فیلترینگ در مقصد نیز وجود دارد که از آن در کشورمان اغلب با عبارت تحریم یاد میشود چرا که بخش عمده یا تمام آن به واسطه اعمال تحریم های آمریکا و یا تحریم های بین المللی علیه ایران اعمال میشود.

نحوه فیلترینگ معکوس به این صورت است که پس از ارسال درخواستِ کاربر و رسیدن آن به مقصد، عملیات بلاک کردن انجام می شود. به بیان دیگر، سرور شرکت ارائه دهنده خدمات وب یا همان سرور میزبانی کننده از وب سایت، قبل از آنکه سرویسی ارائه کند، ابتدا IP کاربر یا همان بازدیدکننده سایت را بررسی می‌کند و در صورتی که آی پی متعلق به یک کشور خاص مانند ایران باشد، از ارائه سرویس و نمایش سایت به این کاربر جلوگیری می کند.

راه حل این باز کردن این سایت ها و یا سایت های خارجی که توسط دولت ها فیلتر میشود، استفاده از پروکسی، VPN و فیلترشکن هست که این روزها گردش مالی بزرگی در ایران برای خود ایجاد کرده است.