اریک اشمیت، تایتان تکنولوژی و هوش
13
فوریه

اریک اشمیت، تایتان تکنولوژی و هوش

نگاهی به نقش اشمیت در تبدیل گوگل به شرکتی فراتر از موتور جست‌وجوسه دهه اخیر، عصر شکوفایی اطلاعات محسوب می‌شود که طی آن مبتکران و کارآفرینان زیادی تلاش کردند تا راهکارهای جهانی و جدیدی درباره استفاده از کامپیوترها و تکنولوژی را در زندگی روزمره انسان‌ها خلق یا کشف کنند.

اسطوره‌هایی همچون بیل گیتس (مایکروسافت)، لری الیسون (اوراکل)، جف بزوس (آمازون) و استیو جابز (اپل) از جمله افرادی هستند که در ردیف‌های اول این دسته بندی قرار می‌گیرند. موسسان گوگل، لری پیج و سرگی برین نیز جزو این دسته‌بندی محسوب می‌شوند.

هرکدام از اسامی بالا و شرکت‌های مرتبط به آنها، به شیوه منحصر به فردی نقش خود را در جایگاه فعلی تکنولوژی در جهان ایفا کرده‌اند. اما به جرات می‌تواند ادعا کرد که شرکت گوگل با معرفی طیف عظیمی از سرویس‌ها و محصولات مختلف بیشترین و وسیع‌ترین تاثیر را به روی این صنعت داشته است. این در حالی است که شرکت آمازون، همچنان در حوزه خرده فروشی کالا، حرف اول را در دنیا می‌زند و مایکروسافت نیز پیشگام حوزه نرم افزارهای کامپیوتری است. با وجود اینکه پیج و برین هر دو موسس این غول تکنولوژی یعنی گوگل هستند اما نمی‌توان تاثیر اریک اشمیت را روی شکل گیری این شرکت نادیده گرفت چرا که اشمیت در سال ۲۰۰۱ به عنوان رئیس هیات مدیره و مدیریت عامل گوگل انتخاب شد.

زندگینامه اریک اشمیت

اشمیت در شهر بلکسبرگ ایالت ویرجینیا بزرگ شد. پدر اشمیت پروفسور اقتصاد دانشگاه Virginia Tech بود. خود اریک دانشگاه پرینستون را برای دوره کالج انتخاب کرد و در رشته مهندسی معماری تحصیل خود را آغاز کرد. وی در ادامه دوران تحصیل، رشته خود را به مهندسی برق تغییر داد و مدرک فارغ التحصیلی خود را در سال ۱۹۷۶ دریافت کرد. اریک همزمان در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته علوم کامپیوتر از دانشگاه کالیفرنیا تحصیل کرد.

وی ۴ سال در شرکت Xerox و بعد از آن در شرکت تازه تاسیس Sun Microsystem کار کرد و در سال ۱۹۹۴ عنوان شغلی مدیر ارشد بخش تکنولوژی شرکت را از آن خود کرد. علاوه بر نقش اساسی اریک در تبدیل شرکت Sun به یک غول تکنولوژیک در سطح جهانی، وی همچنین در تولید و توسعه زبان برنامه نویسی Java نیز نقش مهمی داشت.

آغاز رشد انفجاری گوگل

در سال ۱۹۹۷، آوازه اریک اشمیت در سیلیکون ولی زبانزد بود و به همین دلیل مورد توجه شرکت تولید نرم افزار Novell.Inc قرار گرفت. اریک در همان سال، عنوان شغلی رئیس هیات مدیره و مدیریت عاملی این شرکت را از آن خود کرد. در ادامه و در ماه مارس سال ۲۰۰۱، وی به عنوان رئیس هیات مدیره شرکت گوگل انتخاب شد و چند ماه بعد به عنوان مدیر عامل این شرکت معرفی شد. رشد گوگل بعد از روی کار آمدن اشمیت به قدری بود که دو موسس این شرکت، پیج و برین برای تطبیق شرکت با سرعت بالای پیشرفت، مجبور به درخواست کمک شدند. با رشد بی‌سابقه گوگل، اریک با اتکا به تجربه مدیریتی وتکنیکال خود موفق شد حرکت شرکت در جهت هدف را سرعت بخشیده و با استحکام بخشیدن به زیرساخت‌ها و مدیریت منابع، در تبدیل گوگل به یک شرکت بی‌رقیب در سیلیکون ولی نقش مهمی ایفا کرد.

لغت triumvirate (یکی از سه زمامدار روم قدیم) به اتحادی گفته می‌شود که بین سه رهبر ارشد روم باستان-جولیوس سزار، مارکوس لیسینیوس و کراسوس- و رهبر شهر پومپی شکل گرفت. این اتحاد مابین قدرتمندترین سیاست مداران و افسران ارتشی روم باستان ایجاد شد و بسیاری، این اتحاد را به همبستگی مابین برین، پیج و اشمیت مشابه می‌دانند زیرا این افراد نیز در حیطه قدرت خود، بی‌رقیب و یکه تاز بوده و با اتحاد با یکدیگر توانستند یکی از عظیمرین و تاثیرگذارترین عناصر تکنولوژی عصر جدید را رهبری کنند.

اتحاد این سه نقر بدون اغراق، قدرت و تاثیر گذاری وسیعی داشت که حتی سزار و دیگر هم رده‌هایش به آن نزدیک هم نشدند. به علاوه، در رشد گوگل و تبدیل آن از یک موتور جستجوی ساده و به یک شرکت همه فن حریف، شخص اشمیت، یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عناصر محسوب می‌شود.

در دوران اشمیت، گوگل محصولات و سرویس‌های اصلی و مهمی معرفی کرد که  ستون اصلی این شرکت شناخته می‌شوند: جیمیل، Google Books، Google Earth، Google News و Google Maps همگی در دوران مدیریت عاملی اشمیت، توسط این شرکت معرفی شدند.

وی خرید یوتیوب در سال ۲۰۰۶ و خرید Double Click در سال ۲۰۰۷ را مدیریت کرد. علاوه بر این، برای رقابت با شرکت قدرتمند مایکروسافت، گوگل برگ برنده خود یعنی مرورگر وب کروم را عرضه کرد. و در آخر سیستم عامل گوشی‌های هوشمند اندروید معرفی شد که با قدرت تمام توانست با شرکت‌های بزرگی مانند اپل رقابت کند.

خلاصه، درصد بالایی از محصولات و سرویس‌هایی که گوگل تولید کرده، امروزه به عنوان بخشی جدا نا پذیر از زندگی روزمره ما انسان‌ها محسوب می‌شود. تمامی این دستاوردهای مهم، در طی دوران مدیریت اریک اشمیت، طراحی تولید و عرضه شدند.

طی یک دهه مدیریت عاملی اریک اشمیت، وی شاهد رشد و شکوفایی گوگل از از موتور جستجوی ساده و تبدیل آن به یک اهرم مهم و اصلی زندگی روزمره ساکنان زمین بوده است. اریک همچنین شاهد ترقی این شرکت بود و در سال ۲۰۰۴ اولین سهام شرکت برای خرید عمومی عرضه شد.

در سال ۲۰۱۱، اشمیت سِمَت مدیریت عاملی شرکت را به پیج واگذار کرد و خود، رئیس هیات مدیره باقی ماند تا انگیزه‌ای برای گوگل و کارمندانش باشد.

گوگل در سال ۲۰۱۵ با تغییر ساختار، به عنوان شرکت Alphabet Inc. معرفی شد. اشمیت همچنان سمت سابق خود را حفظ کرد. وی در سال ۲۰۱۸ از سمت ریاست هیات مدیره نیز خارج شد اما همکاری و مشاوره فنی برای شرکت را همچنان برای دو سال ادامه داد.

فعالیت‌های بشر دوستانه خانواده اشمیت

فوربز تخمین زده ارزش خالص ثروت اشمیت ۲۳.۷ میلیارد لار است و وی در لیست ۴۰۰ نفری مجله فوربز در سال ۲۰۲۱، در جایگاه سی‌ام  قرار گرفته است. همچنین در سال ۲۰۲۱، در لیست میلیاردرهای دنیا، جایگاه نود و ششم را به خود اختصاص داده است. اشمیت در سال ۲۰۱۷، فعالیت‌های خود را خارج از شرکت آلفابت گسترش داد و پروژه بشر دوستانه Smith Futures را همراه با همسرش وندی پایه گذاری کردند. هدف این شرکت شناسایی افراد استثنائی و افرادی است که پتانسیل این را دارند تا روی دنیا تاثیر مثبت بگذارند. این شرکت از چنین افرادی حمایت مالی کرده و منابع مورد نیاز را در اختیار آنها قرار می‌دهد تا بتوانند به پروژه‌ها و ایده‌های خود جامه عمل بپوشانند. فوربز از این کار تحت عنوان ۱ BILLION MOON SHOT PLAN یاد کرده زیرا از این طریق نوجوان‌ها و جوان‌هایی که در سرتاسر دنیا می‌توانند تاثیری به روی این کره خاکی گذاشته و این دنیا را به جای بهتری تبدیل کنند، شناسایی و حمایت می‌شوند.

فوربز اعلام کرده که خانواده اشمیت همچنین درمورد محیط زیست نیز بسیار نگران هستند و تا کنون از پروژه‌های مختلف مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر و تغییرات اقلیمی، حمایت کرده‌اند.

موسسه خیریه اشمیت و همسرش که Schmidt Family Foundation نام دارد به روی پایداری و منابع طبیعی تمرکز دارد و این موسسه ساخت فالکور را نیز پشتیبانی مالی کرده است.

فالکور یک کشتی تحقیقاتی اقیانوس پیماست که توسط محققان اقیانوس شناسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. مجله فوربر تخمین زده که خانوادی اشمیت تا کنون بیش از ۲ میلیارد دلار به خیریه‌ها کمک کرده اند.

اشمیت همچنین به عنوان مشاور در چندین شرکت و موسسه آکادمیک مختلف همکاری دارد.

با توجه به سابقه کاری پر افتخار اشمیت، هر کسی داشتن دوران بازنشستگی شایسته را حق او و خانواده‌اش می‌داند اما وی به قدری با دنیای تکنولوژی آمیخته و یکی شده که این وابستگی به راحتی گسسته نخواهد شد. همانطور که دنیای کنونی، روز به روز در صنعت تکنولوژی پیشرفته‌تر از روز قبل می‌شود، می‌توان این شرایط را به وقوع نوعی انقلاب تعبیر کرد. در این انقلاب تکنولوژیکی و به خصوص در حوزه هوش مصنوعی، افرادی مانند اشمیت نقشی حیاتی در شکل گیری پایه‌های آن ایفا کرده‌اند.

وی اخیرا کتابی را به نام «عصر هوش مصنوعی و آینده ما انسان‌ها» همراه با معاون اسبق ریاست جمهوری آمریکا٬ هنری کسینجر و چند فرد پیشرو دیگر در حوزه تکنولوژی و هوش مصنوعی تالیف کرده است.

کسینجر ۹۰ ساله، علاوه بر مشارکت در تالیف این کتاب، به گفته خودش اشمیت را یکی از بهترین دوستان خود می‌داند. اشمیت در مصاحبه‌ای اعلام کرده که هنری کسینجر ۹۰ ساله، عملا چیز زیادی در مورد دنیای دیجیتال نمیدانست اما نقطه نظرهای فراوانی در مورد آن داشت. اما، کسینجر با سرعت و دقت بالا، همه چیز را در مورد این صنعت به خصوص حوزه هوش مصنوعی فرا گرفت، چیزی که در افرادی به سن او کمتر اتفاق می‌افتد. کسینجر زمانی در مصاحبه با مجله تایمز عنوان کرد: «این معجزه‌های تکنولوژی نبودند که مرا مجذوب کردند. قسمت جذاب این پدیده برای این بود که چگونه به سمت دوره جدیدی از آگاهی انسان حرکت می‌کنیم درحالیکه هنوز چیز زیادی نیز در اینباره نمی‌دانیم.»

کسینجر در ادامه مصاحبه خود گفت: «این ورطه جدید از زندگی ما انسان‌ها هیجان و چالش‌های خود را دارد و به نوعی خطرناک هم هست. هیچ کس نمی‌تواند دقیقا درباره این پدیده اظهار نظر کند. آیا ما واقعا یک دستاورد خطرناک را اختراع کرده‌ایم؟ آیا زمانی می‌رسد که آرزو کنیم کاش آنرا اختراع نکرده بودیم؟ اما حالا که وجود دارد و ما باید آن را درک کنیم. این پدیده دیگر حذف شدنی نیست. همین حالا نیز حجم بزرگی از زندگی ما به این پدیده گره خورده است.»