مدیریت فهرست پوشه‌ها در سرورهای لینوکس
25
دسامبر

مدیریت فهرست پوشه‌ها در سرورهای لینوکس

بسیاری از سرورهای وب مبتنی بر سیستم‌عامل لینوکس یا FreeBSD به وب سرور آپاچی مجهز هستند و این وب سرور، امکانات متعددی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

چنانچه شما نیز سایتی را روی سرورهای لینوکس مجهز به آپاچی میزبانی کرده باشید احتمالا به پوشه‌های سایتتان مراجعه کرده و چگونگی نمایش محتوای پوشه‌های فاقد فایل index را مشاهده کرده‌اید. در برخی موارد چنانچه پوشه شما فاقد این فایل باشد نیز دسترسی به محتوای پوشه ممکن نیست و در موارد دیگر (در بیشتر موارد اینچنین است) محتوای پوشه‌ها براحتی قابل مشاهده و پیمایش است.

در چنین شرایطی نمایش پوشه‌ها و محتوای آنها می‌تواند مشکلات امنیتی را به همراه داشته و راه را برای سوء‌استفاده از اطلاعات شما باز کند. چنانچه شما نیز با این مشکل مواجه هستید و نمی‌توانید در تمام پوشه‌های هاست خود یک فایل خالی با نام index.html ایجاد کنید‌، پیشنهاد می‌کنیم از ترفند زیر که با فرمان‌هایی در فایل htaccess اجرا می‌شود کمک بگیرید:

آموزش سیستم عامل لینوکس, تاریخچه سیستم عامل لینوکس

نمایش ندادن محتوای پوشه‌ها
1 ـ با استفاده از نرم‌افزار مدیریت اف‌تی‌پی یا ابزار مدیریت فایل در سرویس‌دهنده هاست خود‌ به پوشه روت سایت (www یا Public_html) مراجعه کرده و فایل ‌htaccess‌. را روی رایانه خود ذخیره کنید تا بتوانید آن را ویرایش کنید. چنانچه این فایل وجود ندارد یک فایل متنی جدید ایجاد کرده و آن را با نام htaccess. ذخیره کنید.

2 ـ فایل htaccess. را از طریق برنامه notepad یا دیگر ویرایشگرهای متنی باز کرده و پس از وارد کردن فرمان زیر در آخرین خط آن، فایل جدید را ذخیره و روی هاست در پوشه www آپلود کنید. لینوکس

Options –Indexes

نکته: چنانچه فرمان Options +Indexes در فایل شما وجود دارد آن را به عبارت بالا تغییر دهید.

تغییر نمایش محتوای پوشه
1 ـ چنانچه نمایش محتوای پوشه‌ها فعال باشد، فایل‌ها و پوشه‌ها به‌حالت ساده برای کاربران قابل مشاهده خواهد بود. اگر بخواهید نحوه نمایش را کمی کاربردی‌تر کرده و امکاناتی همچون قابلیت مرتب‌سازی براساس نام، حجم یا تاریخ آخرین تغییرات را به آن اضافه کنید کافی است از این فرمان در فایل htaccess کمک بگیرید:

نکته: برای حذف گزینه‌های مرتب‌سازی می‌توانید فرمان بالا را به شکل زیر تغییر دهید: لینوکس

چشمپوشی از فایل‌های خاص
1 ـ ممکن است بخواهید محتوای پوشه‌ها برای کاربران قابل مشاهده باشد، اما برخی فایل‌ها با پسوندهای مشخص از دید کاربران پنهان بماند. در این شرایط کافی است با استفاده از فرمان زیر، فرمت (پسوند) فایل‌های موردنظرتان را مشخص کنید تا عملیات نمایش دیگر محتوا و پنهان‌سازی فرمت‌های مشخص شده اجرا شود:

IndexIgnore *.zip *.txt

نکته: با استفاده از دستور بالا، فایل‌های دارای پسوند txt و zip از دید کاربر پنهان می‌شود. برای افزودن هر پسوند دیگر نیز کافی است پس از ایجاد یک فاصله مجازی، پسوند موردنظرتان را با تایپ علامت ستاره و نقطه در ابتدای آن وارد کنید. لینوکس